Artikel om armbrydning i Jyllands-Posten

HUSKER DU SYLVESTER STALLONE LÆGGE ARM I OVER THE TOP? NU ER ARMLÆGNING EN OFFICIEL IDRÆTSGREN I DANMARK

Danmarks Brydeforbund. har besluttet at optage folk, der dyrker armlægning.

Armlægning blev kult efter filmen Over the top fra 1987, der havde Sylvester Stallone i hovedrollen som langturschaufføren, der slog alle de store mænd ved hjælp af et særligt greb.

Over 30 år senere bliver der stadig lagt arm i stor stil, og på verdensplan dyrkes sporten af omkring 100.000 med lande som Kasakhstan, Rusland, Tyrkiet og Sverige som de førende.

Jeg hører tit den med, om armlægning ikke bare er noget, man laver på et værtshus. Men er det ikke mere boksning, der foregår der?

Tonni Christensen, formand for Danish Armwrestling Federation

Ved VM i USA tidligere i år deltog 920 atleter fra hele verden i forskellige vægtklasser.

OPTAGET I BRYDEFORBUNDET

I Danmark er armlægning ikke så udbredt, men det kan være, at det bliver lavet om, efter at armlægning er blevet en del af Danmarks Brydeforbund og dermed en officiel sport i Danmark.

Brydeforbundet har netop besluttet at optage medlemmer, der dyrker armlægning. Initiativtageren til det nye samarbejde er Tonni Christensen, der er forsvarende dansk mester i armlægning (med venstre arm) og formand for Danish Armwrestling Federation, der er en underafdeling af World Armwrestling Federation.

Hvad betyder det for jer, at I nu er kommet ind under Danmarks Brydeforbund?

»Det betyder meget, at vi kan få anerkendelse i offentligt regi og komme ind under Danmarks Idrætsforbund. Desuden kan vores medlemmer fremover blive testet af Anti Doping Danmark, så vi sikrer en ren sport. Vi håber også at udvikle sporten i Danmark og få en bedre organisation. I dag er det meget løst organiseret, og der er meget splid i miljøet. Vi håber, at få alle samlet under Danmarks Brydeforbund,« siger Tonni Christensen.

Hvor mange dyrker armlægning i Danmark?

»Et sted imellem 100 og 120, både mænd og kvinder. Men vi vil meget gerne have flere med,« siger Tonni Christensen.

Hvordan vil I udvikle sporten?

»Vi forsøger lige nu at etablere et samarbejde med DGI i Helsingør. Der vil vi forsøge at bygge noget op for unge mennesker. Desuden har vi talt om, at afvikle DM i armlægning i forbindelse med DM i brydning, så vi får begge begivenheder samme sted og i samme weekend,« siger Tonni Christensen.

Hvad skal der til for at blive god til at lægge arm?

»For at blive god til armlægning skal man selvfølgelig træne meget armlægning. Det nytter ikke noget at spille en masse tennis. Jeg hører tit den med, om armlægning ikke bare er noget, man laver på et værtshus. Men er det ikke mere boksning, der foregår der? Rigtig armlægning foregår ved et bord med den rigtige højde og dimension, og man står op. Man må ikke løfte albuen, og det handler rigtig meget om teknik,« siger Tonni Christensen.

Er der ikke rimeligt simpelt, at den stærkeste altid vinder?

»Man skal både være stærk i håndled, underarm og fingrene. Hvis du ikke er det, nytter det ikke noget, at du har en kæmpe biceps. Det handler om at være stærk i hele kroppen, og så skal man også mestre teknikken. Og så skal man træne meget. Jeg har selv lige været i Riga for at træne med nogle af de bedste derovre. Miljøet er ikke så stort i Danmark, så det er spændende at møde nogle andre og drøfte teknik og træningsmetoder,« siger Tonni Christensen.

Link til Jyllands Posten

Scroll to Top